Reacties van klanten

Incompany ‘Dag van het werkplezier’ – workshops en inspiratiesessies binnen de eigen organisatie
– Gemeente Westerwolde – workshops waarin gemeentesecretaris, administratieve medewerkers, stratenmakers, leidinggevenden…
‘Veel geleerd van mezelf en elkaar. Veel inzicht gekregen.’
– Twents Carmel College – locatie Twickel Hengelo
‘Ik ben de dag na de workshop op drukke momenten in mijn lessen veel meer bij mezelf gebleven. Waardoor ik rustiger bleef en de klas ook rustiger werd. Ik wil me graag persoonlijk verder ontwikkelen in een individueel coachingstraject.’

Lienesch Fabulous Fabrics
‘Mooie workshop. Weet zeker dat je hiermee de mensen hebt geïnspireerd en tot denken (tot anders bewegen) hebt aangezet.’

Gemeente Hollands Kroon – workshops in de Gezondheidsweek
‘Ik vond het mooi om te zien hoe je mensen raakte in de workshops en dat veel mensen nog even met je wilden napraten en even bij je langs kwamen.’ Jouw aanbod binnen onze academie aanbieden is naar aanleiding van deze dag een wens.’

Provincie Overijssel, nieuw team Experimenten Bestuursstijl, Heidagen Erfgoed Bossem
Co-organisatie, programmering, begeleider & workshopleider nieuw te vormen team Experimenten Bestuursstijl.
‘Vanuit jouw eigen zuiverheid communiceren met als doel actie naar vernieuwing. Verandering op grote schaal vraagt allereerst om inzicht in jezelf en zuiverheid van handelen. Vanuit eigen kracht, balans & rust gaan staan voor daadkrachtige beweging die leidt tot ruimte, openingen, vernieuwing, verwondering, enthousiasme, vertrouwen, samenwerking en ontwikkeling.’
Reactie: ‘Dank voor je goede werk met het nieuwe team. Je hebt een uniek talent! En ik weet je zeker weer te vinden!’

❂ Het Grootste Kennisfestival van Nederland, Havenkwartier Deventer
!nnovate. Een festival waarin je op zoek gaat naar nieuwe en werkende vormen van innoveren, organiseren, besturen, samenwerken en ondernemen. Dat het anders moet dat weten we nu wel. Op dit festival draait het om de ‘hoe’ vraag. Workshop: ‘Puur jezelf zijn’. Relatie lichaamshouding – levenshouding.
Enkele reacties na afloop: ‘Dank voor je aanwijzingen, daar ga ik wat mee doen!’ – ‘Mooi dat je zo dicht bij jezelf blijft in je werkwijze en je niet af laat leiden, dat ga ik ook proberen!’ – ‘Ik loop nu al anders, veel bewuster.’
Tevens nam Radio 1 ‘Langs de lijn en omstreken’ een integer actief & enthousiast interview op over mijn werkwijze, dat diezelfde avond werd uitgezonden.

❂ Dag van het Werkplezier 3 jaar: Muziekcentrum, Arke Stadion Twente Enschede, gemeentehuis Enschede
Deelnemer van het eerste uur. Workshopleider.
Doelstelling van de dag: Minder werkstress en meer plezier in 2025 bovenaan de agenda van elke organisatie.
‘De workshop vond ik ontzettend leuk! Ik moet zakelijk een dag met workshops organiseren en dacht meteen aan jou.’

❂ Provincie Overijssel, team Ruimtelijke Ordening, Heidagen Hotel Bad Boekelo
‘’Werken aan onze houding is niet iets waar we ons dagelijks actief mee bezig houden, laat staan in het bijzijn van collega’s. Ellen kreeg het tijdens een workshop voor elkaar!
De workshop was een onderdeel van twee dagen werken aan & twee dagen ‘onderzoeken’ hoe je om kunt gaan met maatschappelijke veranderingen die ook van invloed zijn op het werk.
In haar workshop gaf ze de deelnemers inzicht in hoe hun houding is ten opzichte van veranderingen en hoe ze daar beter mee om zouden kunnen gaan. Het effect? Openheid, meer aandacht voor innerlijke processen en vertrouwen!’’

❂ Provincie Overijssel, team Communicatie, te Zwolle
Workshop Lichaamshouding, levenshouding en lichaamsbewustzijn.
Met de nadruk op ‘puur jezelf zijn, echt zijn en van daaruit communiceren met je omgeving.’ Persoonlijke bewustwording en eye-openers in lichaamshouding relatie levenshouding voor de deelnemers (20 personen / 2 uur).
Alle deelnemers beoordeelden het als een: ‘Ontzettend goede en nuttige sessie.’ Waarmee ze geholpen zijn om in contact met anderen (collega’s, klanten, inwoners) een opener houding aan te nemen.

❂ VHTO, rolmodellen, Beeld en Geluid te Hilversum
“Op 19 januari 2015 organiseerde VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, de summit ‘thnX’ als dank voor haar vrouwelijke professionals uit bèta, techniek en ICT die meisjes op grote schaal voorlichting geven over hun opleiding of beroep. Tijdens de workshops liet Ellen onze rolmodellen op een ontspannen manier zien waarom een goede houding gezond is en hoe je die houding voor elkaar krijgt. Je leert in korte tijd naar je lichaam te luisteren en hoe te bewegen.”

❂ Kaliber Kunstenschool (voorheen De Muziekschool Twente), te Enschede
Aftrapworkshop nieuwe schooljaar aan muziek-, drama-, dansdocenten en overheadmedewerkers van de Kaliber Kunstenschool en regionale partners.
Reacties: Meer lichaamsbewustzijn. Leren van elkaar door naar elkaars lichaamshouding en bewegingskwaliteit te kijken. Duidelijkheid over het ontstaan van een beweging. Wijzen om te ontspannen tussen alle inspanning bij het bespelen van een instrument. Bewust worden van details. Geeft een nieuwe ingang met betrekking tot het lesgeven.

Zelfs de deelnemers die moeite hadden met plaats nemen op de grond, konden tijdens de workshop vrij soepel naar de grond gaan en ervandaan opstaan. Heel mooi.

‘Zeer getalenteerde docente die een scherpe analyse maakte van de problematiek in de houding van de cursisten. Uitstekend in het voordoen en behandelen!’

‘Heel goed, dit was een goede ervaring. Iedereen kreeg een beurt. Leerzaam.’

‘Uitstekende sessie, nuttig!’

Vervolg samenwerking naar aanleiding van de workshops:
Inschakelen van De Houdingcoach ter voorkoming van uitval door ziekte.

Diverse medewerkers persoonlijk begeleiden in individuele sessies. De arbo-arts valt het op dat er minder uitval is.

‘De sessies bij jou werken zo goed. Zit zo lekker soepel in mijn vel, mijn houding is ook beter, en het nieuwe lopen: geweldig!’

‘De sessies hebben me letterlijk en figuurlijk doen groeien. Ik kwam met een specifieke vraag, maar heb de luxe gehad om in zes ontspannen sessies veel meer te mogen ontdekken en mee te nemen. Ellen heeft me zowel kracht als ontspanning laten ervaren, een sterke basis waar ik dagelijks naar terug kan gaan en van waaruit ik bewuster kan handelen.’

❂ Cogas Facilitaire Diensten B.V., te Almelo
Begeleiding van medewerkers ten aanzien van persoonlijke ontwikkeling in relatie tot houding, expressie en communicatie. De vlotte resultaten worden vol enthousiasme ontvangen.

❂ Cogas Fit
Deelname infomarkt in het kader van de bijeenkomst ‘Duurzame Inzetbaarheid’; ‘Haal het beste uit jezelf’. Heracles Stadion. De bijeenkomst werd zeer goed ontvangen bij de medewerkers. Mooi initiatief van HRM Cogas.
Aansluitend op de bijeenkomst kunnen geïnspireerde medewerkers bij hun leidinggevende een coachingstraject aanvragen.

❂ ROC van Twente, loopbaanbegeleiding
Coaching van medewerkers ROC van Twente vanuit loopbaanbegeleiding.
Het lichaamswerk wordt als zeer prettig ervaren; even niet via het denken gecoacht te worden, terwijl het je zowel fysiek als mentaal prikkelt en bewust maakt van je handelen.

❂ ROC van Twente, leerlingen, te Hengelo
In het kader van de voorbereiding voor de stage hebben 80 studenten (in de leeftijd van 1619 jaar) richting Marketing & Communicatie een workshop gevolgd bij De Houdingcoach om hun houding te verbeteren. Het verbeteren van de houding kan leiden tot een meer ontspannen sollicitatie en het beter over komen bij de potentiële werkgever.

‘Ellen heeft met de studenten intensief gewerkt. Het was opvallend hoe makkelijk zij anticipeerde op de doelgroep en hoe snel er een relatie coach – student ontstond. Voor de studenten was het in de meeste gevallen een eye-opener. Zij hebben ontdekt dat ‘hun lijf meer is dan een omhulsel’.’

’Voor ons was deze eerste ervaring aanleiding om het structureel gericht aan te gaan bieden.’ Uitmondend in individuele sessies.

Januari: Samenwerking met 3de jaars studenten; workshops Houding en lichaamsbewustzijn t.b.v. presentatie tijdens Symposium voor 1e jaars.
‘Leuk om van u een les te krijgen 🙂 Erg interessant’

❂ Thoon (Twentse Huisartsen Onderneming Oost Nederland), te Hengelo
Introductie workshops ‘Lichaamshouding en beweging’ aan het hele team in het kader van een personeelsuitje. Vanuit open vizier voor persoonlijke ontwikkeling: Enthousiaste en verraste reacties op de vernieuwende denkwijze vanuit lichaamsbeweging in detail en het feit dat levenshouding en lichaamshouding alles met elkaar te maken hebben.

❂ Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht
Workshop Lichaamsbewustzijn aan LHBT-militairen in burgerkleding te Huis ter Heide.

‘Tijdens onze halfjaarlijkse conferentie hebben wij de workshop Lichaamshouding, levenshouding en lichaamsbewustzijn gehad die aansloot op ons thema.

Voor velen van ons was het eerst een beetje raar, maar het was uiteindelijk een eye-opener én een leermoment.
Leren hoe je het contact met anderen (collega’s) kan maken door jezelf open op te stellen.

Dit blijkt in de praktijk erg handig te zijn. Het is dus voor iedereen ‘n aanrader!’

❂ Müfide Hair Academy, te Hengelo
Workshop ‘Lichaamstaal en houding’ aan leerlingen van de Hair Academy, onderdeel van de module ‘Het vermarkten van je dienst’ (februari 2013).

‘’Masters by Müfide worden op topniveau opgeleid door Müfide op het gebied van modeshows, communicatie, make-up, fotografie en de praktijk in de salon.’’

In de workshop kwam, naast de persoonlijke begeleiding en praktische kennisoverdracht, de diversiteit in lichaamstaal en houding binnen verschillende culturen aan bod, waarop Müfide in de evaluatieronde erg mooi inspeelde met haar ervaringen in en buiten de salon.

Reactie: ’Bijzonder om te zien dat je alle studenten met je mee kreeg en iedereen werd er stil van!!!!

❂ Samenwerking met Rode Wangen, te Singraven bij Denekamp t.b.v. teamdag Nederlands Openluchtmuseum
Workshop ‘Kennismaken met je houding en die van de ander’. Onderdeel van de teamdag op Landgoed Singraven. Mooie resultaten: Kracht, open houding binnen het team, persoonlijke inhoud, kwetsbaarheid en ruimte voor humor.

❂ Samenwerking met reïntegratiebureau, te Hengelo
Daar waar in het reïntegratietraject blijkt dat de client meer lichaamsbewustzijn nodig heeft om de persoonlijke houding, expressie en energie te verbeteren en patronen te doorbreken.

❂ Het Assink Lyceum Eibergen, i.s.m. Kunstenmakers
Workshop Houding en Lichaamsbewustzijn t.b.v. presentatie

Het Assink Lyceum heeft Kunstenmakers gevraagd om tijdens diverse creatieve workshops (o.a. rap, krijgskunst, drama, cartoon, houding, stem, Prezi, streetdance) aandacht te besteden aan het begrip presenteren/presentatie.

Vanuit creativiteit, handvaten bieden om, op een voor de leerling passende manier, te kunnen presenteren. Inzicht geven en ervaren welke factoren invloed hebben op het presenteren. Het leren geven en ontvangen van feedback. Het bevorderen van zelfbewustzijn.

Totaal volgden ruim 200 derde jaars leerlingen (TL, BL en KL, studierichtingen handel, bouw, … tot verzorging) en hun leerkrachten/begeleiders de workshops.

Reactie: Leerlingen en docenten waren zeer enthousiast over de geboden workshops, de nieuwe handvaten en frisse kijk op het presenteren.

In de workshop Houding en Lichaamsbewustzijn was men verrast te ervaren hoe het lichaam werkt, wat het lichaam allemaal kan. Dat leer je normaal gesproken niet. Het zette verschillende leerlingen en docenten aan het denken en ervaren. Mooi de verschillende lichaamsexpressie en energie van de deelnemers te zien in detail.

Belangrijk was het direct inspelen op de verschillende persoonlijkheden. Hoe laten ze zich zien op het moment zelf. Wat kun je van elkaars houding en beweging leren. Hoe pik je dynamiek of expressie op en gebruik je die t.b.v. jouw presentatie.

Ga uit de statische houding, die je veelal op school moet aannemen, zoals; zitten, luisteren, kijken, je gedragen. Toon jouw pure persoonlijke expressie.

Ik heb volop genoten van de diverse individuele ontwikkelingen. Er waren nieuwsgierige leerlingen, voorzichtige, afwachtende, enthousiaste en zelfs leerlingen die zich kwetsbaar op durfden stellen.

❂ CFactory
Workshops tijdens Manifestival ‘De Creatieve Fabriek’, te Hengelo

Aanbod van 2 workshops: ‘lichaamshouding en bewustzijn’ en ‘van beweging naar moderne dans’ in de prachtige theaterzaal van De Creatieve Fabriek (inmiddels Hazemeijer Hengelo). En beide dagen een presentatie van ‘beweging, coaching en fotografie’ op het terrein van De Creatieve Fabriek i.s.m. Francesco Bekkema en Agnes Booijink. Daarnaast was er zondagmiddag open huis bij de verschillende ondernemers van De Creatieve Fabriek, waaronder mijn studio.

Bezoekers van CFactory hebben zich volop laten informeren over mijn werkwijze. Tijdens de workshops was bij de verschillende deelnemers (leeftijd 4 tot 60+) heel mooi te zien hoe een groter lichaamsbewustzijn ontstond, het enthousiasme van de persoonlijke beweging groter werd, men meer zelfvertrouwen uitstraalde, soepeler ging bewegen en merkte dat een verandering in de wijze van bewegen het hele lichaam van nieuwe informatie voorziet (wennen dus!).

❂ Eigen Kracht Festival, te Hengelo – De Creatieve Fabriek
Informatie over mijn werkwijze – ‘hands-on’ – verstrekken aan bezoekers op de Krachtmarkt, hart van het Eigen Kracht Festival; ‘hét inspiratie-event van Overijssel waar jouw talent het best tot z’n recht komt.’ Het festival richt zich op jongeren en daagt ze uit hun eigen kracht te tonen en biedt ze tools om tot de kern van hun eigen kracht te komen.

❂ Eigentijds Festival, Vierhouten
Workshops en individuele sessies tijdens het Eigentijds Festival.

Reacties: ‘Ik heb mijn voeten gevonden!!’; ‘Ik loop nu veel makkelijker, voel me veel blijer.’; ‘Dat wat ik vraag van mijn paard, deed ik zelf nooit.’; ‘Ik merk dat ik mijn vingers nooit volledig gebruik.’; ‘Na jouw workshop kon ik veel vrijer zingen.’; ‘Inderdaad, ik beweeg mijn lichaam in stukjes en niet als geheel’; ‘Bedankt voor alle nieuwe inzichten!’

❂ Kulturhaus Nihz, te Nordhorn (Duitsland)
Workshop voor amateur- en professionele blokfluitisten, deelnemers blokfluitfestival (leeftijd 30 tot 80+).

Reacties: ‘Iedereen heeft wel iets. Fijn en goed om je bewuster te worden van je eigen lichaam. Confronterend wat je lichaam laat zien, maar goed om te horen hoe je, door Ellens aanwijzingen, verandering in kunt zetten. Ze ziet heel goed wat vast zit en waar spanning zit en laat je met persoonlijke aandacht voelen hoe jouw lichaam van binnenuit in beweging komt, connecties maakt, zich ontspant en stabiliteit zoekt.’